Podvihorlatské noviny č.42              14. 10. 2003

Panoramatická mapa a videofilm na prezentáciu okresu

 

Dvoma zaujímavými aktivitami zameranými na propagáciu okresu Humenné sa v týchto dňoch prezentuje Združenie miest a obcí humenského regiónu. Prednedávnom uzrela svetlo sveta  reprezentatívna panoramatická mapa  Zemplín – Humenné a okolie a v týchto dňoch je pred dokončením videofilm prezentujúci okres Humenné. Otcom obidvoch nápadov je predseda združenia Ing. Jozef Čurilla.

„Videofilm sa realizuje v rámci pilotnej grantovej schémy pre rozvoj cestovného ruchu. Náklady na jeho zhotovenie predstavujú 334 200 Sk. V utorok 8. októbra sme na ministerstve hospodárstva podpísali dohodu na poskytnutie grantu vo výške viac ako 250 tisíc korún. Zvyšných zhruba 83 tisíc korún zaplatí ZMO. Veľký podiel na zrode filmu má  Regionálna rozvojová agentúra na čele s riaditeľom Ing. Petrom Pichoňským. Film, ktorý realizuje HNTV, zachytáva históriu a súčasnosť  naších obcí, s dôrazom na krásu kraja a chránenej karajinnnej oblasti. Do konca roka bude film oficiálne prezentovaný v HNTV. Videokazety si môžu objednať obce i všetci záujemcovia, ktorí chcú dostať náš okres do povedomia domácich či zahraničných  návštevníkov,“ – povedal Ing. J. Čurilla a dodal, že na prezentáciu okresu poslúži aj panoramatická mapa s krátkym popisom jednotlivých obcí, ich histórie a zobrazením ich erbu. Mapa bola zrealizovaná s finančným prispením  jednotlivých obcí. Nie všetky obce však prejavili záujem podieľať sa na financovaní tejto aktivity, preto ich erb so stručným popisom obce na mape chýba.

 

                                                          

 

 

Prvé projekty pre štrukturálne fondy EÚ

Regionálna rozvojová agentúra Humenné pripravila do termínu uzávierky 1. marca 2004 dva projekty na výzvu pre Operačný program Základná infraštruktúra (OPZ),  priorita č. 3 Lokálna infraštruktúra, Opatrenie č. 3.1 Budovanie a rozvoj občianskej  infraštruktúry v regionónoch. Projekty sú určené na financovanie rekonštrukcie a zatepľovania Materskej školy v Ľubiši a ZŠ Pugačevova v Humennom.

Opatrenie č. 3.1 Budovanie a rozvoj občianskej infraštruktúry v regióne je zaamerané na rekonštrukciu, zvyšovanie energetickej efektívnosti a modernizáciu školskej, zdravotníckej, sociálnej a kultúrnej infraštruktúry. Konečnými príjemcami pomoci (žiadateľmi) pre OPZI, Opatrenie č. 3.1, sú organizácie verejného sektora – saamosprávne kraje, obce a mestá, združenia miest a obcí, štátna správa, cirkev  v prípade cirkevných škôl, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby, nadácie a regionálne rozvojové agentúry.

Žiadateľ zabezpečuje iba 5% spolufinancovanie oprávnených nákladov projektu, grant tvorí 80%-ný príspevok EÚ (z Európskeho fondu regionálneho rozvoja) a 15%-ný príspevok zo štátneho rozpočtu. Na opatrenie č. 3.1 sú podľa finančného plánu na roky 2004 – 2006 vyčlenené zdroje EÚ a štátneho rozpočtu v celkovej výške 65,1 mil. EUR.

Projekty na štrukturálne fondy sa budú predkladať priebežne počas rokov 2004 až 2006. Najbližšie odhadové termíny uzávierok prijímania žiadostí pre jednotlivé kolá OPZI – Opatrenie č. 3.1, sú 23. apríl, 19. august a 21. december 2004

Investičné projekty, predkladané na financovanie zo štrukturálnych fondov EÚ, pozostávajú z dvoch častí. Prvou časťou je projektová dokumentácia a druhou je kompletne vyplnená žiadosť spolu s projektovým spisom, povinnými prílohami a podpornou dokumentáciou.

 

 

 

 

 

 

Financovanie z fondov

Regionálna rozvojová agentúra Humenné pripravila k marcu dva projekty na rekonštrukciu a zateplenie Materskej školy v Ľubiši a ZŠ Pugačevova v Humennom. Opatrenie 3.1 je zamerané na rekonštrukciu, zvšovanie energetickej efektívnossti a modrnizáciu školskej, zdravotná´íckej, sociálnej a kultúrnej infraštruktúry. Konečnými príjemcami pomoci z toho programu sú organizácie verejného sektora  - samosprávne kraje, obcé a mestá, zdrzženia miest a obcí, štátna správa, cirkev v prípade cirkevných škôl, neziskové organizácie, nadácie a regionálne rozvojové agentúry. Žiadateľ uabeupečuje iba päťpercentné spolufinancovanie oprávnených nákladov, grant tvorí 80 percentný príspevok Európskej únie prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja a zvýšných 15 percent dopĺňa príspevok zo štátneho rozpočtu. Na toto opatrenie sú podľa finančného plánu na roky 2004 až 2006 vyčlenené zdroje EÚ a štátneho rozpočtu v celkovej výške 65,1 mil. EUR. Najbližšie odhadované termíny uzávierok žiadostí do jednotlivých kôl sú 23. apríl, 19. august a 21. december 2004. Bližšie informácie získate v Regionálenj rozvojovej agentúre v Humennom.